Vilka guidningar kan vi erbjuda i Vadstena?

UTBUD
Hjärtligt välkommen till vår vackra stad, Vadstena i Östergötland!

I Vadstena finns en guideförening med kunniga, inspirerande och initierade guider, som tar med er på olika turer genom stadens spännande historia.

Klassisk guidning: (Guidning av grupp med en ledare)

* Det historiska Vadstena
Vadstena är en av de klart lysande historiska pärlorna i Östergötland. Det är magiskt att bara gå i de smala gränderna och utmed den vackra Vättern. Tillsammans med våra kunniga guider får ni historien berättad på ett kunnigt och spännande sätt och minnet blir bestående!

Startplats: Rådhustorget

* Klosterliv förr och nu
Vandringen startar på Gräsgården. Här får vi veta hur Heliga Birgittas första kloster växte fram och hur klosterlivet levdes på medeltiden. Vi vandrar sedan vidare till det nuvarande Birgittinklostrets trädgård och berättar om dagen klosterliv. Vandringen avslutas om möjligt i Birgittasystrarnas kyrka.

Startplats: Gräsgården utanför Klostermuseet.

* Birgittavandring
En rundvandring i Klosterområdet där vi får höra berättelsen om Heliga Birgitta, som genom sina nedtecknade uppenbarelser fick påven att godkänna den nya klosterorden, Birgittinorden. Vandringen avslutas i Klosterkyrkan.

Startplats: Gräsgården utanför Klostermuseet.

* Vadstenas hospitalshistoria
Följ med på en vandring bland de välbevarade hospitalshusen, från 1500-talets grundare av hospitalet, Mårten Skinnare och hans hus och fram till nutidens Rättspsykiatriska klinik.

Startplats: Tornhuset vid Folkhögskolan.

* Trädgårdsvandring i klosterområdet
Vi gör en vandring genom 800 års trädgårdshistoria. Hur har trädgårdarna påverkats genom seklerna när nya verksamheter flyttat in? Vi börjar med 1200-talspalatsets lustträdgård och avslutar i den nutida Munkträdgården.

Startplats: Tornhuset vid Folkhögskolan.

* Resa i Östgötabygd
Vadstenaguiderna samarbetar gärna med inkommande bussar och bussbolag och gör då guidningar i Vadstena med omnejd såsom Bjälbo, Skänninge, Alvastra, Tåkern och Omberg.

Startplats: Bussparkeringen vid Slottet.

* I historiska kvinnors spår
Historien rymmer många kvinnoöden, vissa kända – andra glömda. Följ med på en vandring, där ni får lära känna några av de kvinnor som utgör Vadstenas historia.

Startplats: Rådhustorget.

Runturståg
I samband med de klassiska guidningarna har vi ett samarbete med våra två turisttåg, Hjulius och Rödingen. Detta kan vara ett bra alternativ om man har svårt att gående ta sig igenom en guidad tur. Guidningen sker huvudsakligen från tåget. Startplats enligt överenskommelse.

Dramatiserad guidning: (Guidning av grupp med flera guider)

* Skvaller och skandal
Vandringen leds av en piga som vandrar genom historien. På vägen möter gruppen ett flertal personer, som vet att berätta sanning och sägen om det som timat haver i kloster, slott och koja…

Startplats: Rådhustorget.

* Vadstenas handel från dåtid till nutid
Under denna vandring möter ni högt och lågt, från unionsdrottning Margareta till Fläsk-Johanna och allt däremellan. Under 1300- och 1400-talen blomstrade handeln i det medeltida Vadstena, där klostret bidrog genom talrika pilgrimer. Spetstillverkningen har fortsatt att ge Vadstena dess profil: ”Vadstena, en stad med spetskompetens”

Startplats: Rådhustorget.

* Från palats till kungligt slott
Folkungaättens kungar och drottningar levde glada dagar i palatset, som sedan blev kloster. Ni möter några av dem under denna dramatisering, som tar er vidare till Vasaborgen. Där möter ni avslutningsvis delar av Gustav Vasas familj, bland dem den sista som bebodde slottet, änkedrottning  Hedvig Eleonora.

Startplats: Gräsgården utanför Klostermuseet.

* Skattjakt
Spännande familjeaktivitet som för det mesta sker i Folkungaättens palats, nuvarande Klostermuseets lokaler. Du löser en gåta och på vägen möter du olika personer ur palatsets historia. Alla barn blir belönade.

Startplats: Trossboden vid Klostermuseet.

Samarbeten

* Att tillse de olycklige
Året är 1878 och Hedvig Svanbeck är sjukförestånderska vid Wadstena hospital.
Följ med på en vandring genom det välbevarade hospitalsområdet och hör henne berätta om patienternas och personalens liv vid hospitalet.
Den gestaltade guidningen börjar på Dahlströmska Gården. Där berättas om  de 13 herrarna som var intagna vid den här tiden och gruppen får uppleva  interiören de levde i, full av omsorg, hantverk och skräddarsydda lösningar.
                                                                                                              Startplats: Dahlströmska gården

I vårt varierande utbud finns klassiska och dramatiserade vandringar. Alla är beställningsprodukter. Under sommarhalvåret förekommer vissa av dessa guidningar på fasta tider och dagar.  Se under aktuellt program och på vår Facebook-grupp Vadstena Guideförening​ för att se datum.
 
Om ingenting annat anges i texten, så sker alla guidningar utomhus. En klassisk guidning beräknas ta ca 60 minuter, dvs en timme. Vill man ha en längre guidning gör man upp med guiden om detta.
Be om offert för prisuppgift.